X

نسبت ما با آمريکا و جهان امروز چيست؟

نسبت ما با آمريکا و جهان امروز چيست؟ -
امتياز: 5.0 از 5 - رای دهندگان: 3 نفر
 
نسبت ما با آمريکا و جهان امروز چيست؟
اشــــاره به بهانه‌ی انتشار شماره شانزدهم مجله سوره اندیشه (شماره 77-76)

چرا رابطه‌ داشتن و یا نداشتن با آمریکا برای ما مهم است؟ آمریکا برای ما چه جایگاهی دارد که موضع‌گیری نسبت به آن، جامعه‌ی ما را دوپاره و یا چندپاره می‌کند. اگر آمریکا اتوپیای توسعه‌یافتگی است و ما نیز به دنبال توسعه هستیم، آیا می‌توان گفت که ما نیز رو به سوی آمریکایی شدن داریم؟ در عرصه‌های سبک زندگی، سیاست (اعم از سیاست داخلی و خارجی)، علم و تکنیک، تفکر و هنر، رابطه‌ی کنونی ما با آمریکا، دارای چه وضعیتی است؟ آیا می‌توان در جهان کنونی منزوی شد؟ آیا می‌توان از وضع موجود جهان دوری جست و جهان دیگری را تمنا کرد؟ ما کجای این جهانیم و با آن و درون آن چه می‌توانیم بکنیم؟

بخش تحلیلی

در راستای فهم بهتر این پرسش‌ها، شانزدهمین شماره‌ی مجله‌ی سوره اندیشه، ویژه‌ی خرداد و تیر ماه 93، در مقالات و پرونده‌های خود به موضوعات زیر پرداخته است:

مجله با بحث پیرامون سبک زندگی آمریکایی و حاکمیت ارزش‌های آمریکایی بر جهان امروز آغاز می‌شود. رؤیای آمریکایی و پدیده‌ی مهاجرت به آمریکا از دیگر موضوعات این بخش است که در مقالاتی چون «از پرسه‌زن اروپایی تا مصرف‌کننده‌ی آمریکایی»، «آمریکا پس از اتوپیا»، «آمریکا هیچ‌جاست»، «مهاجرت به پایان تاریخ» و... از علیرضا مرادی، محمدهادی محمودی، محسن راهجردی، محسن اسلامی و... بررسی شده است.

مسئله‌ی سیاست خارجی و نحوه‌ی تعامل ما با جهان و ابرقدرت‌های آن موضوع اصلی دومین بخش مجله است؛ اینکه آیا داشتن سیاست خارجی در نظام روابط بین‌الملل موجود ممکن است، و همچنین آینده‌ی این نظام بین‌المللی چیست. این بخش حاوی مقالاتی چون «دوستانه دشمنی کن»، «دماگوژ»، «ایده‌ی مرز و پرسش مشروعیت»، «سیاست خارجی ایران، بدون ایران» و... از سید موسی دیباج ، ایرج آذرفزا، محمدعلی مرادی، سید جواد طاهایی و... است.

در ادامه‌ی مجله، بحث مطالعات پسااستعماری مطرح شده و این سؤال مورد مداقه قرار گرفته که پسااستعماری‌ها چه کمکی می‌توانند به ما برای خروج از ذیل مدرنیته و دستیابی به یک علوم انسانی متفاوت بکنند. در این بخش مقالاتی چون «پسااستعماری یا ضداستعماری»، «استعمارگراییِ پسااستعمارگرایی»، «حکایت شیفتگی و دشمنی» و... از مهدی معین‌زاده، حمید نساج، اسماعیل نوده فراهانیو... دیده می‌شود.

در بخش بعد، جریان‌های روشنفکری به‌ عنوان پدیده‌ای که ذیل بحث تمایز خود و دیگری معنا می‌شود، مورد توجه قرار گرفته است. همچنین ساحت پراکسیس، به ‌عنوان ساحتی که روشنفکران از آن برمی‌خیزند، در این بخش بررسی شده است. در این بخش مقالاتی چون «از نظر تا عمل»، «روشنفکری در غیاب تفکر و پرسش»، «حرکت در میان مرزها» و... از سید محمدرضا بهشتی، مهدی بنایی، مجید اخگر، علی‌نجات غلامیو... به چاپ رسیده است.

بروز و ظهور خود و دیگری در هنر، در ادامه‌ی مجله مورد بررسی قرار گرفته و اینکه هنر در عصر جهانی‌شدن به چه کار می‌آید و هنر جهانی چیست و آیا هنر می‌تواند قوام‌بخش هویت‌های بومی باشد. در این بخش مقالاتی چون «جهانِ هنر در عصر جهانی شدن»، «دست‌های فراانسان»، «هنر ملی در سایه‌ی سنت هنری»، «هنر و امت واحده» و... از وحید عسکرپور، یوسفعلی میرشکاک، لیلا محرری، علی خدادادی، عرفان لطف‌الهی و... می‌خوانیم.

در انتهای بخش اصلی مجله هم، جهانی ‌شدن نه به ‌عنوان یک نظریه بلکه به ‌عنوان یک حادثه‌ی تاریخی مورد تحلیل قرار گرفته است. در این بخش مقالاتی چون «تاریخ جهان‌شمول و جهان-شهری»، «اتحاد اخلاقی ملل یا لویاتان معتدل جهانی»، «ایرانیان و بایدها و نبایدهای جهانی‌شدن» و... از مهدی پارسا، علی مرادخانی، منوچهر آشتیانی، بیتا نقاشیان، ابوالحسن فیاض انوش و... به چاپ رسیده است.

همچنین در این شماره، محمد خندان متنی از ژان بودریار، سروش سیدی متنی از پل ویریلیو، سید موسی دیباج و مهدی رحیمی متنی از جورجو آگامبن، و عظیمه ستاری متنی از ژان لوک نانسی را ترجمه کرده‌اند.

شماره چهاردهم جدید مجله سوره اندیشه

بازتاب

در شماره‌ی قبل مجله، مقاله‌ی دکتر داوری اردکانی با عنوان «سیاست‌های افراطی در همه‌جای جهان کنونی زمینه‌ها و طرفدارانی دارد» به چاپ رسید. دکتر داوری در این مقاله، به وضع سیاست کنونی جهان پرداخته بودند و طرح سیاست‌های افراطی در جهان توسعه‌نیافته را در نسبت با بیرون افتادگی از زمان و تاریخ، یک درد تاریخی دانسته بودند. انتشار این مطلب، واکنش‌های مختلفی را در پی داشت. چندی از اساتید و دانشجویان در همسخنی با دکتر داوری و یا در نقد ایشان، مطالبی را به دفتر مجله ارسال کردند که این یادداشت‌ها در اول این شماره به چاپ رسیده است. یوسفعلی میرشکاک، اصغر طاهرزاده، سجاد صفار هرندی، اباصالح تقی‌زاده، علیرضا سمیعی و رضا کریمی از جمله‌ی این افراد بودند و دکتر داوری نیز به درخواست مجله سوره، یادداشتی با عنوان «برای عرض امتنان و افسوس و اعتذار» با نظر به این مطالب نگاشته‌اند.

سیاست روز

این شماره از مجله سوره، نگاهی نیز به مسائل روز داشته و در بخش سیاست روز که در انتهای مجله آمده است، پرونده‌ای با موضوع «بحران کریمه» جهت بررسی تقابل شرق و غرب در بستر نزاع اوکراین به چاپ رسیده است. در این بخش مقالاتی از امانوئل والرشتاین، نوام چامسکی، سمیر امین، احمد نادری، مهدی عطایی و مجید بهستانی دیده می‌شود.

اسفار

در ضمیمه‌ی فرهنگی هنری اسفار، در بخش نشر، گفتگویی با مدیر انتشارات تیسا صورت گرفته؛ در بخش معرفی کتاب، تازه‌های کتاب‌ معرفی شده؛ و در بخش نقد کتاب، اثر جدید دکتر مصلح با عنوان «ادراکات اعتباری علامه طباطبایی ره و فلسفه فرهنگ» به بوته‌ی نقد و نظر اساتید کشیده شده است. در این ضمیمه از اساتیدی چون عماد افروغ، جلال پیکانی، یوسفعلی میرشکاک، محمدعلی مرادی، داود میرزایی، فرانک جمشیدی، ابوذر کریمی و... یادداشت‌هایی به چشم می‌خورد.

سوره دیجیتال

با توجه به درخواست مخاطبان عزیز برای ارائه‌ی مجله در فرم دیجیتال، اپلیکیشن اندروید سه شماره اخیر مجله سوره تهیه شده است. هر شماره از مجله، به صورت یک نرم‌افزار مجزا طراحی شده و قابلیت مطالعه تمام صفحات مجله را دقیقا با همان شکل نسخه‌ی چاپی (صفحه آرایی و تصویرسازی‌ها) فراهم می‌کند. شما می‌توانید از طریق مارکت‌های کافه‌بازار، ایران‌اپس و کندو، در بخش اخبار و مجلات به اپلیکیشن مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه دسترسی پیدا کرده و شماره دلخواه خود را تهیه کنید.

فهرست مطالب این شماره به شرح زیر است:

سبک زندگی

Bullet از پرسهزن اروپایی تا مصرفکنندهی آمریکایی BulletBullet علیرضا مرادی

Bullet زمانهی لایفاستایل BulletBullet محمدهادی محمودی

Bullet آمریکا پس از اتوپیا BulletBullet مصاحبهی ناتان گارِدلز با ژان بودریار

Bullet رؤیای آمریکایی BulletBullet سیندی درمو

Bullet آمریکا هیچجاست BulletBullet علیرضا سمیعی

Bullet آزادی از قید تعلق BulletBullet سیدمجتبی احمدنیا

Bullet بوتهی ذوب BulletBullet گفتوگو با دکتر محسن راهجردی

Bullet تاریخچه و آمار مهاجرت ایرانیان به آمریکا BulletBullet دکتر محسن اسلامی

Bullet مهاجرت به پایان تاریخ BulletBullet دکتر اباصالح تقی زاده طبری

Bullet بیآیندگی  علی امرایی

Bullet از حقوق بشر به حقوق مهاجران BulletBullet دیوید استول

نظام اجتماعی

Bullet امرسیاسی و فلسفه BulletBullet ایرج آذرفزا

Bullet دوستانه دشمنی کن BulletBullet حمید ملکزاده

Bullet بیایید باهم خطر کنیم BulletBullet دکتر عارف دانیالی

Bullet دماگوژ BulletBullet دکتر یاشار جیرانی

Bullet منطق تمایز BulletBullet دکتر محمدعلی مرادی

Bullet ایدهی مرز و پرسش مشروعیت BulletBullet دکتر سید موسی دیباج 

Bullet جنگ اتوماتیک BulletBullet پل ویریلیو

Bullet سیاست خارجی ایران، بدون ایران BulletBullet سید جواد طاهایی

نظریه اجتماعي

Bullet مفهومسازی از پایین BulletBullet عباس جنگ

Bullet ما و مطالعات پسااستعماری BulletBullet دکتر حمید نساج

Bullet پسااستعماری یا ضداستعماری؟ BulletBullet اسماعیل نوده فراهانی

Bullet تسکین احساسات BulletBullet دکتر محمدعلی مرادی

Bullet استعمارگراییِ پسااستعمارگرایی BulletBullet محمدجواد اسماعیلی

Bullet استعمار زندگی BulletBullet رسول جوهری

Bullet حکایت شیفتگی و دشمنی BulletBullet گفتاری از دکتر مهدی معینزاده

تفکر

Bullet تنگچشمان نظر به میوه کنند BulletBullet گفتاری از دکتر سید محمدرضا بهشتی

Bullet نظریه پدر است و عمل پسر BulletBullet علی نجات غلامی

Bullet از نظر تا عمل BulletBullet نسرین مزرعه

Bullet روشنفکری در غیاب تفکر و پرسش BulletBullet دکتر مهدی بنایی

Bullet حرکت در میان مرزها: روشنفکری، خصوصیت، عمومیت BulletBullet مجید اخگر

هنر و ادب

Bullet جهانِ هنر در عصر جهانی شدن BulletBullet دکتر وحید عسکرپور

Bullet سیاست هویت BulletBullet داود میرزایی

Bullet ریشهزدایی و جهانیشدن BulletBullet لیلا محرری

Bullet هویت به مثابهی تولید فرهنگی BulletBullet آلیسا ای. الیس

Bullet دستهای فراانسان BulletBullet علی خدادادی

Bullet خشونتی به سوی اظهار BulletBullet جورجو آگامبن

Bullet هنر ملی در سایهی سنت هنری BulletBullet عرفان لطفالهی

Bullet دوگانهی غلطانداز BulletBullet ابوذر کریمی

Bullet هرروزینگی انسان ایرانی BulletBullet ابوذر کردی

Bullet ایستادن بر آستان جهان BulletBullet محمدمهدی رسولی

Bullet هنر و امت واحده BulletBullet یوسفعلی میرشکاک

تاریخ

Bullet آفرینش جهان بهجای بازنمایی جهان BulletBullet ژان لوک نانسی

Bullet تاریخ جهانشمول و جهان-شهری BulletBullet بیتا نقاشیان

Bullet دورانِ فراتاریخیِ رازآمیز BulletBullet دکتر مهدی پارسا

Bullet اتحاد اخلاقی ملل یا لویاتان معتدل جهانی BulletBullet لوئیس پی. پوجمان 

Bullet پایان تاریخ یا تجدید تاریخ BulletBullet ابوالحسن فیاض انوش

Bullet آغاز بسط را لاجرم پایانی است BulletBullet دکتر علی مرادخانی

Bullet ایرانیان و بایدها و نبایدهای جهانیشدن BulletBullet دکتر منوچهر آشتیانی 

Bullet بیگانگی از کانون تمدن غربی و خاطر قومی BulletBullet کیانوش دلزنده

 

 

برای عرض امتنان و افسوس و اعتذار (یادداشت مهمان شماره 16)

 

درباره ما

مجله‌ی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی می‌تواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجه‌ی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه‌ و تئوری‌پردازی برای توسعه‌ی تغافل،‌ می‌گوئیم که سوره «آیینه‌»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که به‌جای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفه‌ای»، یعنی مهارت در به‌کارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمی‌خواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفه‌ای بر مدار مُد می‌چرخد و مُد بر مدار ذائقه‌ی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.

بـيـشـتــر

نقد

شماره 87-86 مجله‌ فرهنگی تحلیلی سوره‌ اندیشه منتشر شد

شماره‌ جدید مجله سوره اندیشه نیز به‌مانند پنجشش شماره‌ اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حول‌وحوش آن می‌چرخد. موضوع بیست‌ویکمین شماره‌ سوره‌ اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشه‌برانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی می‌شود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسده‌انگیزی‌اش خاموش می‌کنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن می‌شود.

خبــر انـتـشــار شـمــاره 21

خرید

شماره 86
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
شماره 84
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
آرشیو شماره 50 تا 75
60000تومان
  • با احتساب 20% تخفیف
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
خرید نسخه دیجیتال
4000تومان
  • با احتساب 60% تخفیف
  • دریافت از مارکتهای اندروید
  • همسان با نسخه چاپی