نزاعهای مختلف بر سر کارآمدی، در فضایی طرح میشوند که به لحاظ تاریخی، سی و چند سال از انقلاب میگذرد و آن نتایجی که مورد انتظار بوده، هنوز محصل نیست. انقلاب اسلامی در گریز و گذار خود به سمت و سوی مقصود، طلب و مطالباتی را از سر خویش گذرانده که محصول موقعیت تاریخی خویش است. زمانی که انقلاب در آغاز خویش به سر میبرد، گفتوگوی کارآمدی چندان وجهی نداشت و مطالبهی اصلی نبود چراکه کارآمدی، بهرهمندی جامعهای رو به سوی توسعه و پیشرفت است و آن روز، این مقوله چندان مهم نبود. ولی امروز مهم است و ما هر ساعت و دم، آگاه یا ناآگاه، انقلاب و جامعهی خود را به محکمه میسپریم و مورد سنجش قرار میدهیم که آیا نظام اجتماعی ما کارآمد است یا ...؟
«کارآمدی» گاه وصف سازمانی خاص قرار میگیرد و ادارهای را کارآمد یا ناکارآمد مینامند و گاه، این امر به سازمانهای بزرگتر و نظامات اجتماعی هم تعمیم داده میشود تا سخن به آنجا میرسد که موضوع بحث کارآمدی، کل جامعه میشود. هنگامی که امروز از امورات جامعه منحیثکلی صحبت میکنیم، نظر به کارآمدی آن داریم و این امر در انظار عمومی بهصورت رضایتمندی و یا نارضایتی جلوه میکند. حال اینکه در این بین، سیاست باید مورد خطاب مطالبهگران کارآمدی باشد یا اینکه در این زمانه، مدیریت جای سیاست را گرفته است؛ و اینکه آیا بدون سیاست، میتوان به ادارهی مناسب دست یافت، سؤالاتی است که پاسخی کوتاه و روشن ندارد و از موضوعاتی است که میتواند مورد پرسش در یک مجله و بلکه بیشتر باشد، خصوصاً آنکه بخواهیم بدانیم در چه زمان و موقعیتی این موضوع و معنا مهم میشود.
مجله سوره اندیشه در دورهی جدید خود، بهدنبال فهم کلگرایانه از وضع موجود است؛ فهمی که ساحات مختلف اجتماعی را در یک یکپارچگی نسبت به هم، درک کند و بتواند هر مصداقی را در پناه این نگاه ببیند تا شاید امکان برونرفت از این وضع فراهم شود. در این راستا، شماره 78 از مجلهی سوره، به این موضوع پرداخته که چرا پیش از این، شرایط بهگونهای نبود که نزاع بر سر «کارآمدی»، به این نحو، امکان مسئله شدن داشته باشد.
نسبت اداره و سیاست، موضوع بخش «نظام اجتماعی» است که در بخش «سبک زندگی»، ظهوری «کار»گونه دارد، و در بخشهای «نظریه اجتماعی»، «تفکر»، «هنر و ادب» و «تاریخ»، هر کدام امتداد و زاویهای خاص پیدا میکند و تلاش شده تا پرسشهایی در این راستا، به تأمل مخاطبان و جامعهی فکری گذاشته شود. آثاری از ابراهیم فیاض، نصرالله حکمت، علی مرادخانی، یوسفعلی میرشکاک، احمد رهدار، قاسم پورحسن، سیدموسی دیباج، محمد صافیان، محمدتقی چاوشی، مهدی معینزاده، محمدعلی مرادی، جلال پیکانی، میثم سفیدخوش، سیدمهدی ناظمی و... در بخشهای مختلف در این شماره، به چاپ رسیده است.
ضمیمهی فرهنگی هنری «اسفار» چون همیشه شامل معرفی چندین کتاب تازه انتشار یافته است. بخش نشر نیز در مطلبی تحت عنوان «احیای میراث عرفانی» به گفتوگو با حسین مفید، مدیر نشر مولی پرداخته است. اما در مهمترین و جذابترین بخش اسفار یعنی شخصیت، گفتوگو با دکتر شهرام پازوکی آمده است. دکتر پازوکی متفکری صوفی مسلک و اهل عرفان طریقتی که در فلسفه و کلام و عرفان و... مطالعه دارد، اما چون مراد و مرشد خود مولانا جلالالدین بلخی، خاموشی را برگزیده است و کمتر تمایل به گفتوگو و حتی نوشتن دارد، خصوصاً در زمانهای که اندیشهی صوفیانه حاشیههایی را فراهم آورده است. کتاب تازه منتشر شدهی ایشان «عرفان و هنر در دورهی مدرن» بهانهای برای این گفتوگو شده است. در ادامهی مطلب هم، به بررسی آثار و تفکر ایشان پرداخته شده است.
سوره دیجیتال
با توجه به درخواست مخاطبان عزیز برای ارائهی مجله در فرم دیجیتال، از این پس میتوانید مجله سوره اندیشه را در بستر پارس هاب (www.parshub.com) مطالعه نمایید. شمارههای گذشته مجله، در بخش مجله سوره اندیشه به صورت رایگان قابل مطالعه میباشد.
همچنین اپلیکیشن اندروید سه شماره اخیر مجله سوره تهیه شده است. هر شماره از مجله، به صورت یک نرمافزار مجزا طراحی شده و قابلیت مطالعه تمام صفحات مجله را دقیقا با همان شکل نسخهی چاپی (صفحه آرایی و تصویرسازیها) فراهم میکند. شما میتوانید از طریق مارکتهای کافهبازار، ایراناپس و کندو، در بخش اخبار و مجلات به اپلیکیشن مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه دسترسی پیدا کرده و شماره دلخواه خود را تهیه کنید.
حیث التفاتی شناخت ما ناظر به موضوعی جزئی و بخشی نیست؛ بلکه ناظر به کلیت جامعه است. شناخت کلنگر ما با حرکت از ظاهر به باطن جامعه حاصل میشود و لذا منطق حاکم بر محتوای ما اینگونه شده است:
مجلهی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی میتواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجهی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه و تئوریپردازی برای توسعهی تغافل، میگوئیم که سوره «آیینه»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که بهجای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفهای»، یعنی مهارت در بهکارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمیخواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفهای بر مدار مُد میچرخد و مُد بر مدار ذائقهی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.
شماره 87-86 مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه منتشر شد
شماره جدید مجله سوره اندیشه نیز بهمانند پنجشش شماره اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حولوحوش آن میچرخد. موضوع بیستویکمین شماره سوره اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیستویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشهبرانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی میشود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسدهانگیزیاش خاموش میکنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن میشود.