شاخصهای محترم
رتبه جهانی اقتصاد ایران در تولید ملی چندم است؟ سهم دولت در تولید اقتصادی چقدر کاهش یافته است؟ نسبت زنان شاغل به کل شاغلان چقدر شاهد افزایش بوده است؟ در نسبت سینما به جمعیت چقدر رشد داشتهایم؟ رتبه ایران در شاخص جهانی کسب و کار چقدر پایین آمده است؟
معمولاً هر از چند گاهی از رسانهها و خبرگزاریها آمار و ارقامی ارائه میشود با هدف اینکه خبر از رشد و پیشرفت کشور بدهند. مثلاً از تعداد مقالات پژوهشی در سال میگویند و با استناد به آن، پیشرفت علم در کشور را میسنجند؛ یا اینکه خبر از افزایش سرانهی سلامت میدهند و امیدوارند که این افزایش، جایگاهمان را در دنیا بهبود دهد. یا با خرسندی، به امید افزایش تولید سالانهی خودرو در پی تأمین قطعات آن هستند و اعلام میکنند که اگر قطعات تأمین شود، تا فلان درصد تولید خودرو را افزایش میدهند و بسیاری خبرهای مشابه.
اقتصاددانان و چیستی شاخصهای توسعه
بدون پرداختن به برخی مسائل نمیتوان بهدرستی به پرسش از چگونگی توصیف توسعهیافتگی پاسخ داد. مسائلی چون: بهراستی چه ملاکی برای تصریح تمایز مابین رشتهی معرفتی اقتصاد و رشتهای دیگر مثل جامعهشناسی وجود دارد؟ آیا در قبال موضوعی چون توسعه اساساً امکان تصریح تمایز مابین معرفتهای گوناگون وجود دارد؟ بهتر نیست در قبال موضوع توسعه از همان ابتدا مبادرت به مفروض انگاشتن دیسیپلین میانی خاصی نماییم؟
حیث التفاتی شناخت ما ناظر به موضوعی جزئی و بخشی نیست؛ بلکه ناظر به کلیت جامعه است. شناخت کلنگر ما با حرکت از ظاهر به باطن جامعه حاصل میشود و لذا منطق حاکم بر محتوای ما اینگونه شده است:
مجلهی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی میتواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجهی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه و تئوریپردازی برای توسعهی تغافل، میگوئیم که سوره «آیینه»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که بهجای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفهای»، یعنی مهارت در بهکارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمیخواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفهای بر مدار مُد میچرخد و مُد بر مدار ذائقهی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.
شماره 87-86 مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه منتشر شد
شماره جدید مجله سوره اندیشه نیز بهمانند پنجشش شماره اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حولوحوش آن میچرخد. موضوع بیستویکمین شماره سوره اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیستویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشهبرانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی میشود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسدهانگیزیاش خاموش میکنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن میشود.