هر پدیده و رخداد اجتماعی را میتوان از زوایای مختلف گزارش داد و تحلیل کرد؛
1- جامعهی مصرفی از نظر بودریار
زمانی که گروه ماجدالفطیم شعبهی ایران فروشگاههای زنجیرهای هایپراستار را افتتاح میکرد بهخوبی میدانست که نسل سوم فروشگاههای زنجیرهای چه ظرفیت بزرگی برای قلقلکدادن خوی مصرفی گروههای مختلف دارد و چه ثروت انبوهی را از این راه میتوان بهدست آورد.
تجارت همهجایی
بازار و خردهفروشی
تازه به تهران منتقل شدهام و برای اولین بار میخواهم به خرید بروم. مقداری ماهی لازم داریم؛ یکیدو متر سفره و البته یک عدد پیراهن خنک که گرمای تابستان را دو برابر نکند و یک جفت کفش ورزشی.
فروشگاههای زنجیرهای چه هستند؟ از چه خاستگاهی برخوردارند و امروزه چگونه این مراکز، خرید و مصرف و بلکه شیوهی زندگی ما را تغییر دادهاند؟ آنچه که از موهبت این فروشگاههاست، بهظاهر توزیع بهتر است، اما باید دید که این توزیع چه آثاری در سطوح اجتماعی جامعه دارد.
برای وضوگرفتن که از صحن خارج میشوی، باید حتماً تا بیرون حرم بروی؛ هنوز وارد وضوخانه نشدهای که دختری با وضع آنچنانی، تبلیغات عطر فرانسوی را جلوی شما میگیرد.
تأمل کنیم: خواستن بهترینها صرفنظر از محدودیت داشتنیها
حیث التفاتی شناخت ما ناظر به موضوعی جزئی و بخشی نیست؛ بلکه ناظر به کلیت جامعه است. شناخت کلنگر ما با حرکت از ظاهر به باطن جامعه حاصل میشود و لذا منطق حاکم بر محتوای ما اینگونه شده است:
مجلهی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی میتواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجهی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه و تئوریپردازی برای توسعهی تغافل، میگوئیم که سوره «آیینه»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که بهجای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفهای»، یعنی مهارت در بهکارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمیخواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفهای بر مدار مُد میچرخد و مُد بر مدار ذائقهی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.
شماره 87-86 مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه منتشر شد
شماره جدید مجله سوره اندیشه نیز بهمانند پنجشش شماره اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حولوحوش آن میچرخد. موضوع بیستویکمین شماره سوره اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیستویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشهبرانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی میشود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسدهانگیزیاش خاموش میکنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن میشود.