وضع و موقع و اوضاع و احوال زندگی شاعر(به مفهوم اعم و به مفهوم اخص کلمه) -بیچونوچرا- مقیاس حقیقی نیروی حیاتی هرملتی را نشان میدهد. (عصر آدمکشها، هنری میلر)
جانمایهی شعر، نمود زندگی و زمانهای است که شاعر در آن به سر میبرد. بر همین اساس شعر معاصر ایران بیانی از دریافت حساسترین متفکران ایرانی از عالم معاصر است. شاعر برای اینکه زمانهی خود را دریابد و آن را بر زبان آورد، باید زمانه را در ژرفترین مراتب تجربه کند. ملاک متفکر و شاعرِ بزرگ بودن، سخنگوییِ زمانه است. با این ملاک، شعر معاصر ایران تا کانون مهمترین رخدادهای زمانه پیش رفته و نمودگار نحوهی تأثیرپذیری جان و روح ایرانی از زمانهای است که در آن بهسر میبرد. اگر این توصیف از فرهنگ ایرانی که فرهنگ شعرپرور و ژرفرو است، توصیفی بهجا باشد، باید این ویژگی در عالم معاصر بروز و ظهوری مییافت.
موضوع مورد بحث، بررسی بسیار اجمالی شعر و شخصیت شاعر مشهور و متشخص معاصر م. امید، مهدی اخوان ثالث میباشد. ارجاع ناگهانیِ ذهن و خاطره به سیوچند سال قبل کاری سهل و آسان نیست. علیالخصوص که آینهی خاطر، تصویر آن صداها را بهدست فراموشی غبار روزگاران سپرده باشد.
مقدمه
حیث التفاتی شناخت ما ناظر به موضوعی جزئی و بخشی نیست؛ بلکه ناظر به کلیت جامعه است. شناخت کلنگر ما با حرکت از ظاهر به باطن جامعه حاصل میشود و لذا منطق حاکم بر محتوای ما اینگونه شده است:
مجلهی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی میتواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجهی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه و تئوریپردازی برای توسعهی تغافل، میگوئیم که سوره «آیینه»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که بهجای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفهای»، یعنی مهارت در بهکارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمیخواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفهای بر مدار مُد میچرخد و مُد بر مدار ذائقهی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.
شماره 87-86 مجله فرهنگی تحلیلی سوره اندیشه منتشر شد
شماره جدید مجله سوره اندیشه نیز بهمانند پنجشش شماره اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حولوحوش آن میچرخد. موضوع بیستویکمین شماره سوره اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیستویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشهبرانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی میشود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسدهانگیزیاش خاموش میکنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن میشود.