X

کالای علم

کالای علم

تلقی دانش به‌مثابه‌ی سرمایه، آن هنگامی که در چنگال سرمایه‌داران و در کام سرمایه‌داری می‌چرخد و بلعیده می‌گردد، ظاهراً امری بدیهی به‌نظر می‌رسد، اما چرا و چگونه باید دانش در سلطه و سیطره‌ی سرمایه قرار گیرد. به‌راحتی می‌توان گفت آن هنگام که دانش سرمایه شود. طبیعی است که کنازان وقتی به دنبال چیزی می‌گردند که بتوان آن را در خدمت پول قرار دهند و به‌عبارت دیگر پول‌سازی کند. دانش نیز از جمله امور سبب‌ساز برای پول‌سازی در عصر جدید است.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3079

قصدمندی

اقتصاد مثل هر مفهوم و کلمه‌ی دیگر، هم دارای مرتبه و حالتی اصیل است و طنینی از اصالت در آن وجود دارد و هم یک مرتبه‌ی تنزل‌یافته دارد؛ یعنی یک نسخه‌ی مثالی و یک حالت سقوط‌کرده‌‌دارد. اقتصاد از آن‌رو لازم آمده که امری محقق نشده است. اگر به ریشه‌ی عربی اقتصاد توجه کنیم ـ‌اکنون درباره‌ی علم اقتصاد سخن نمی‌گوییم‌ـ می‌بینیم که ریشه‌ی اقتصاد «قصد» است.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3302

انتقاد از مارکسیسم، تقابل با سرمایه‌داری

انتقاد از مارکسیسم، تقابل با سرمایه‌داری -
امتياز: 4.3 از 5 - رای دهندگان: 7 نفر
انتقاد از مارکسیسم، تقابل با سرمایه‌داری

  تاریخچه‌ی نظریه‌ی ارزش‌ـ‌کار

نظریه‌ی ارزش‌ـ‌کار یکی از اصلی‌ترین ایده‌های مربوط به اقتصاددانان کلاسیک است. گرچه ردپای این نظریه در اندیشه‌ی اقتصادی ماقبل کلاسیک ـ‌‌از ارسطو[1] تا جان لاک‌ـ‌نیز ردیابی شده است،[2] «دیوید ریکاردو» اولین اقتصاددانی است که به صورت‌بندی متمایز این نظریه مبادرت ورزیده است. کارل مارکس اما، با عاریت گرفتن این نظریه از اندیشه‌ی ریکاردو و سایر اقتصاددانان کلاسیک هم‌عصر خویش، جامه‌ی دیگرگونی بر تن آن پوشانید و سپس در ذیل بنایی یکسره متفاوت از دستگاه اندیشه‌ی کلاسیک به کارش گرفت.[3]

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 7617

سیطره‌ی اقتصادی

سیطره‌ی اقتصادی

  پیش‌تر از آنکه بخواهیم یا ضروت داشته باشد، تعریفی از علم اقتصاد جدید یا شرایط علم شدن اقتصاد یا ظهور نظریات اقتصادی یا تبیینی از چگونگی به مقام تحقق رسیدن دانش اقتصاد در جامعه، ارائه دهیم و احتمالاً علم اقتصاد دینی تولید نماییم. باید بدانیم علم اقتصاد (نه معرفتی با ویژگی‌های اقتصادی) چه نقش و جایگاهی در فهم ما از جهان داشته است. در این نگارش قصد داریم این مهم را با توجه به دو مبحث پیگیری نماییم.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3098

از علوم اقتصادی تا اقتصاد فرهنگی

از علوم اقتصادی تا اقتصاد فرهنگی -
امتياز: 3.0 از 5 - رای دهندگان: 2 نفر
از علوم اقتصادی تا اقتصاد فرهنگی

   مقدمه

چندی است نسبت فرهنگ و اقتصاد در فضای آکادمیک اروپا و امریکا مطرح شده و نظریه‌هایی در این رابطه تدوین گشته است. بازتاب این نظریه‌ها در ایران، مباحث اقتصاد فرهنگی، اقتصاد هنری و امثال آن است. این مباحث از چندی پیش ادبیات خاصی در فضای زبان فارسی شکل داده است. در این نوشتار می‌کوشم به مبانی این مباحث از منظر فلسفی بپردازم.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3759

انتزاع اقتصاد

انتزاع اقتصاد

 

   مقدمه

دولت‌های مختلف تلاش می‌کنند با به‌کارگیری راه‌کارهای اقتصادی مستخرج از گرایش‌های مختلفی از دانش اقتصاد که تجویزاتی را در اقتصاد بخش عمومی انجام می‌دهند، اقتصاد کشور را در مسیر رشد قرار دهند. مردم و به‌ویژه نخبگان و تحصیل‌کرده‌ها نیز در سطح خرد تلاش می‌کنند با به‌کارگیری آموزه‌های دانش اقتصاد، زندگی شخصی خود در بعد اقتصادی را بهبود بخشند. این آموزه‌ها در سطح عمومی، کمابیش توسط رسانه‌های جمعی و گروهی و در سطح اختصاصی‌تر توسط دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های مختلف کسب و کار در اختیار مردم قرار می‌گیرند. با این حال، امروزه مشکلات اقتصادی از اهم مشکلاتی است که گریبان‌گیر مردم و دولت است. این نوشتار به دنبال بررسی علل مرتفع نشدن این مشکلات از منظر کارآمدی یا ناکارآمدی دانش اقتصاد است.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 3295

درباره ما

مجله‌ی سوره نیز سرنوشتی پیوند خورده با سرنوشت انقلاب و فراز و فرودهای آن داشته است و او نیز تنها زمانی می‌تواند خود را از گرفتار شدن در دام زمانه برهاند و انقلاب اسلامی را همراهی کند که متوجه‌ی باطن و همگام با تحولاتی از جنس انقلاب باشد. تلاشمان این است که خود را از غفلت برهانیم، برای همین به دور از هرگونه توجیه‌ و تئوری‌پردازی برای توسعه‌ی تغافل،‌ می‌گوئیم که سوره «آیینه‌»ی ماست. از سوره همان برون تراود که در اوست. تلاشمان این است که به‌جای اصل گرفتن «ژورنالیسم حرفه‌ای»، یعنی مهارت در به‌کارگیری فنون، تحول باطنی و تعالی فکری را پیشه کنیم. نمی‌خواهیم خود را به تکنیسین سرعت، دقت و اثر فرو بکاهیم. کار حرفه‌ای بر مدار مُد می‌چرخد و مُد بر مدار ذائقه‌ی بشری و ذائقه بر مدار طبع ضعیف انسان و این سیر و حرکت، ناگزیر قهقرایی است.

بـيـشـتــر

نقد

شماره 87-86 مجله‌ فرهنگی تحلیلی سوره‌ اندیشه منتشر شد

شماره‌ جدید مجله سوره اندیشه نیز به‌مانند پنجشش شماره‌ اخیرش، موضوعی محوری دارد که کل مطالب مجله حول‌وحوش آن می‌چرخد. موضوع بیست‌ویکمین شماره‌ سوره‌ اندیشه، «نقد» است؛ موضوعی که شعار بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات نیز قرار گرفته است. نقد، موضوع مناقشه‌برانگیزی است که بسیاری از مجادلات سیاسی و فرهنگی ما، از روشن نبودن مفهوم آن ناشی می‌شود؛ تا جایی که منتقد را به جرم مفسده‌انگیزی‌اش خاموش می‌کنند. کار منتقد، حرف زدن است ولی نقد، منتظر شنیده شدن نیست. اینجا است که تفاوت منتقد با معترض و مخالف و مصلح و مفسد روشن می‌شود.

خبــر انـتـشــار شـمــاره 21

خرید

شماره 86
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
شماره 84
10000تومان
  • قیمت روی جلد
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
آرشیو شماره 50 تا 75
60000تومان
  • با احتساب 20% تخفیف
  • ارسال رایگان به سراسر نقاط کشور
  • زمان تحویل حداکثر 5 روز
خرید نسخه دیجیتال
4000تومان
  • با احتساب 60% تخفیف
  • دریافت از مارکتهای اندروید
  • همسان با نسخه چاپی